ADHD

ADHD staat voor Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachtsstoornis met Hyperactiviteit. Het is een neurologische ontwikkelingsstoornis die zowel kinderen als volwassenen kan beïnvloeden, hoewel symptomen vaak voor het eerst verschijnen in de kindertijd. ADHD wordt gekenmerkt door aanhoudende patronen van onoplettendheid, impulsiviteit en hyperactiviteit die de dagelijkse functionering en ontwikkeling kunnen verstoren.

3 subtypen van ADHD

Voornamelijk Onoplettende Presentatie (subtype 1)
Individuen met dit type hebben voornamelijk moeite met opletten. Ze kunnen moeite hebben met het vasthouden van de aandacht, het organiseren van taken en het voltooien van opdrachten.

Voornamelijk Hyperactief-Impulsieve Presentatie (subtype 2)
Dit type wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en impulsief gedrag. Mensen met deze presentatie kunnen wiebelen, overmatig praten en moeite hebben met wachten op hun beurt.

Gecombineerde Presentatie (subtype 3)
Dit type omvat een combinatie van zowel onoplettende als hyperactief-impulsieve symptomen.

De exacte oorzaak van ADHD is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld voort te komen uit een combinatie van genetische, omgevings- en neurologische factoren. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de aanwezigheid van specifieke symptomen en hun invloed op het dagelijks leven van een persoon. Behandeling kan bestaan uit gedragstherapie, counseling en in sommige gevallen medicatie.

Het is belangrijk op te merken dat ADHD een klinisch gediagnosticeerde aandoening is. Als je vermoedt dat jijzelf of iemand die je kent ADHD zou kunnen hebben, is het belangrijk om professionele begeleiding te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een psychiater of psycholoog.

Scroll naar boven