Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een bedrijf (de adverteerder of verkoper) andere mensen (affiliates of publishers) beloont voor het genereren van verkeer of verkoop via de affiliate’s marketinginspanningen. Het is een prestatiegericht model waarbij affiliates een commissie ontvangen voor elke succesvolle transactie, klik, of lead die ze genereren via hun promotie-inspanningen.

Starten met Affiliate Marketing

 • Affiliate Marketing voor Beginners
 • Wat is affiliate marketing?
 • High Ticket
 • Bol.com
 • Websites
 • Pinterest
 • Nederland
 • Cursus
 • Hoe werkt affiliate marketing?
 • Amazon
 • PayPro
 • Revolutie

5 belangrijke elementen van affiliate marketing

In de dynamische wereld van digitale marketing heeft affiliate marketing zich gevestigd als een krachtige strategie voor bedrijven en individuen om online succes te behalen. Met een focus op prestaties en samenwerking heeft affiliate marketing een revolutie teweeggebracht in hoe producten en diensten worden gepromoot en verkocht. In deze introductie duiken we in de kern van affiliate marketing en onthullen we de 5 Belangrijke Elementen die essentieel zijn voor het opbouwen van een succesvol affiliate netwerk. Van adverteerders tot affiliates en de technische infrastructuur, leer hoe deze elementen samenwerken om synergie te creëren en waarde te genereren in het digitale landschap. Welkom in de wereld van affiliate marketing, waar prestaties worden beloond en samenwerking de sleutel is tot wederzijds succes.

Element 1 – De Adverteerder (Verkoper)

Het bedrijf of de persoon die producten of diensten wil promoten en bereid is affiliates te belonen voor succesvolle acties.

Element 2 – De Affiliate (Publisher)

Individuen, bloggers, influencers, website-eigenaren, of andere marketeers die de producten of diensten van de adverteerder promoten in ruil voor een commissie.

Element 3 – Het Affiliate Netwerk (Optioneel)

Een tussenpersoon die adverteerders en affiliates met elkaar verbindt en de technische aspecten van het affiliate programma beheert, zoals het volgen van klikken, leads en verkoop. Een affiliate netwerk (verzameling van verkopers) is niet altijd nodig. Vaak grote bedrijven zo als Bol.com hebben hun eigen affiliate programma.

Element 4 – Verschillende soorten commissie modellen

Op het gebied van affiliate marketing zijn er verschillende affiliate commissie modellen die adverteerders kunnen gebruiken om publishers te belonen. Hieronder de meest voorkomende commissie modellen bij affiliate marketing.

Cost per Action (CPA)
CPA is een kostenmodel waarbij adverteerders affiliates betalen op basis van een specifieke actie die door de bezoeker wordt ondernomen. Deze actie kan variëren, zoals het invullen van een formulier, het aanmelden voor een proefperiode, of het maken van een account.

Voorbeeld: Een adverteerder betaalt een affiliate een vast bedrag wanneer een doorverwezen gebruiker een product koopt op hun website.

Cost per Sale (CPS)
Definitie: CPS is een model waarbij affiliates worden betaald op basis van daadwerkelijke verkopen die voortkomen uit hun marketinginspanningen. De adverteerder betaalt een commissie aan de affiliate voor elke succesvolle verkoop die via hun unieke affiliate-link is gegenereerd.

Voorbeeld: Een e-commercebedrijf betaalt een affiliate een percentage van de totale verkoopwaarde telkens wanneer een klant via de affiliate-link een aankoop doet.

Cost per Mille (CPM)
CPM is een kostenmodel gebaseerd op duizend vertoningen. Adverteerders betalen een vast bedrag voor elke duizend keer dat hun advertentie wordt weergegeven, ongeacht of er interactie plaatsvindt.

Voorbeeld: Een adverteerder betaalt een vast bedrag voor elke duizend keer dat hun banneradvertentie op een website wordt getoond, zelfs als er geen klikken plaatsvinden.

Cost per Lead (CPL)
CPL is een model waarbij adverteerders affiliates betalen voor het genereren van potentiële klanten of leads. Deze leads kunnen variëren van het invullen van een enquête tot het aanmelden voor een nieuwsbrief.

Voorbeeld: Een verzekeringsmaatschappij betaalt een affiliate een vast bedrag voor elke bezoeker die via de affiliate-link een offerte aanvraagt.

Cost per Click (CPC)
CPC is een model waarbij adverteerders affiliates betalen op basis van het aantal klikken dat hun advertentie ontvangt. Het richt zich op het aantrekken van verkeer naar de website van de adverteerder.

Voorbeeld: Een online winkel betaalt een affiliate een vast bedrag voor elke klik op de affiliate-link die doorverwijst naar een specifiek product op hun site.

Deze verschillende kostenmodellen stellen adverteerders in staat om hun marketinguitgaven aan te passen aan specifieke doelen en gewenste resultaten. Affiliates kiezen vaak modellen op basis van hun eigen expertise, doelgroep en het soort producten of diensten dat ze promoten. Zelf maak ik vaak gebruik van het CPS (cost per sale) model.

Element 5 – De Affiliate link

Unieke trackbare links die affiliates gebruiken om het verkeer van hun promotiemateriaal naar de website van de adverteerder te leiden. Deze links bevatten vaak een specifieke identifier voor elke affiliate, zodat de adverteerder de prestaties nauwkeurig kan volgen.

Affiliate marketing is populair vanwege de win-winsituatie die het creëert. Adverteerders betalen alleen voor daadwerkelijke resultaten, terwijl affiliates de mogelijkheid hebben om passief inkomen te genereren door producten of diensten te promoten die aansluiten bij hun publiek. Het model wordt vaak gebruikt in e-commerce, maar het kan op diverse sectoren en niches worden toegepast.

Scroll naar boven